Man ved på forhånd, at når Philip Pascal kaster sig ud i noget, så er det med fuldt overblik, dyb indsigt, overskud og et ambitionsniveau af meget udansk størrelse. Han vedgår sig klart ambitionsniveauet og siger uden omsvøb, at han ikke kunne drømme om at lave noget, som bare minder om det, andre laver – han vil sætte nye standarder med Mont Bessay, ligesom med Cellier aux Moines: “Maybe it’s a bit arrogant when I say that, but we are in that world to create something in an environment where we can have an impact and not just be a follower.“
Da Philip i 2015 hentede Guillaume Marko til Cellier aux Moines fra DRC var det med den ambition at hyre det største talent inden for området. Hvad ingen af dem kunne vide var, at de ville gå helt fantastisk godt i spænd; man skal ikke fejltolke Guillaumes joviale facon og tro, at han er tilfreds, blot tingene fungerer – Guillaume er nøjagtig ligeså ambitiøs som Philip, omend han naturligvis ikke har de samme ressourcer.
Det tog dem tre år at komme frem til idéen om at lave et fælles projekt, og andre to år at finde det rette sted at gøre det: Det lykkedes dem at samle og købe markerne fra tre forskellige ejere på en ganske spektakulær sydvendt skråning oppe på toppen af Mont Bessay i Juliènas, i 420 meters højde. De gik straks i gang med at omplante ’70er og ’80er klonerne, mens de beholdt de gamle Selection Massale beplantninger fra ’50, og de byggede et spritnyt vineri, halvt underjordisk for at holde temperaturen konstant og lav og med en panoramaudsigt ud over det halve Juliènas fra det store smagerum.
Første årgang blev ’21, med et meget beskedent udbytte; Danmark fik tildelt 36 flasker, hvoraf de fleste ligger trygt i kælderen endnu; jeg forestiller mig, at vi skal smage dem hen ad vejen til forskellige arrangementer.
Således formulerer Philip og Guillaume deres vision for Mont Bessay:
OUR VISION : BECOME A « GRAND CRU » ESTATE IN THE BEAUJOLAIS CRUS
Our ambition is to establish an iconic estate within the « Crus » of Beaujolais, and
become the qualitative leader in Julienas. As there is a growing momentum, worldwide,
benefitting this category, we will focus on three levers to reach our objective :
- Select the best possible terroirs in Julienas and a few « satellites » in other well-
known appellations. - Make the best wines in each appellation.
- Develop a very selective and qualitative distribution worldwide, distribution
‘network’
OUR PHILOSOPHY : ONLY ONE QUALITY, THE FINEST
In order to establish our « Grand Cru » status as there is no classification yet within the
Crus of Beaujolais, we have decided to :
➢ Make the greatest possible wines, expressing their respective terroirs,
with elegance and depth and an ability to age and improve in the bottle.
➢ Use organic and biodynamics methods in the vineyards and in the
winemaking process, with the aim to be officially certified.
➢ Position our wines in the very high-end price segment of Beaujolais Crus,
with a very qualitative distribution.
➢ Always focus on quality versus quantity and remain a niche player (10/12
hectares – 25/30 acres).
Som sagt, ambitionsniveauet er imponerende, for ikke at sige overvældende. Og med Domaine du Cellier aux Moines in mente tror jeg ikke der er tvivl om at de evner at indfri ambitionerne.
Vinene
Dyrkningen er fuldt biodynamisk fra dag 1, og vinifikationen skiller sig ud ved først og fremmest at bruge 6 mand på sorteringsbordet, noget jeg fra Beaujolais ellers kun kender fra PO, og dernæste lave en relativt lang cuvage på omkring tre uger mod de mere almindelige 8-10 dage. Afhængig af cuvée bruger de mellem 25 og 100% helklase, mest til de gamle stokke. Fadregimet skiller sig også markant ud, både med hensyn til kvaliteten af fad og i høj grad med hensyn til længden af elevage: 18 måneder mod de mere almindelige 8-10 måneder. Resultatet er spektakulært, fuldstændig som på Cellier aux Moines; store, komplekse, forfinede men samtidig tydeligt strukturerede vine, der åbenlyst har et langt liv foran sig. Fuldstændig som på Cellier aux Moines laver Philip og Guillaume vine på et nyt niveau for Beaujolais på Mont Bessay.
Juliènas Les 4 Cerisiers
De Fire Kirsebærtræer hedder parcellen, der ligger på det berømte blå granit i Juliènas, Pièrres Bleues, på østsiden af bjerget. Andelen af helklaser er 25%, det laveste for domainet. Høstudbyttet i ’22 er på 25 Hl/Ha, og dermed henad en tredjedel af det normale. Det er ikke uden grund at vinene fra Mont Bessay har den koncentration og struktur, som tilfældet er.
Moulin à Vent Le Vieux Bourg
Stokkene oppe på Vieux Bourg – den gamle borg – er plantet i ’50 med Selection Massale-materiale, højest oppe i Moulin à Vent på en bund af nedbrudt granit.
Sorteringen er ens for de tre cuvéer, men andelen af hele klaser er 80% af de sølle 22 Hl/Ha, som er udbyttet i ’22
Juliènas En Bessay
Hovedcuvéen er sjovt nok også den største, med en blanding af tre parceller, der alle vinificeres for sig. De gamle Massale-stokke fra ’50 bliver vinificeret med 100% helklase, hvor de yngre – de er fra ’80 – er med 50%. Jordbunden veksler mellem lyserød granit, helt nedbrudt granit og granit med blå sten. Vinene bliver sammenstukket til én cuvée efter endt elevage og flasket med en lille smule svovl.