
Pierre Charlot er først i trediverne, og han er hardcore. Da han i 2009 overtog domainet fra sin nogenogfirs-årige bedstemor Solange lagde han stilen radikalt om under supervision af Pierre Masson, Grand Old Man of fransk biodynamik. Ingen kemi, ingen tilsat svovl og ingen dosage i noget som helst fra de 4,5 Ha. omkring Chatillon-sur-Marne, som bedstefaderen tilplantede i sin tid. Gæring i gammelt træfad uden tilsat gær, og vinene ligger Sûr Lie indtil sommeren efter høsten. Sekundærgæring med økologisk neutral gær og til gengæld, eller måske snarere præcis derfor, har han tålmodighed til at modne sine vine så længe på gæren, at de er medgørlige når han frigiver dem. Vinene fremstår vinøse, modne, med markant ryggrad og koncentration – karakterfulde, gastronomiske vine, den diametrale modsætning af små, diskrete receptionsvine eller masseproducerede, kemiske Champagner.
Cuvée Reserve: 75% Pinot Meunier og 25% Chardonnay, og ligesom de øvrige vine altid vintage uden vin de reserve (vin fra tidligere årgange), selv om Pierre ikke skriver årgang på etikketten. Hans Cuvée Reserve ligger mindst 6 år på gæren og halvandet år på flaske efter degorgering inden han slipper dem løs på intetanende Champagnedrikkere, der får sig noget af en oplevelse, når de bliver mødt af en smuk, helstøbt næse med solid frugt i en rød-bær’et retning, let skovbund og autolysekarakter (ristet brød) for fuld blæs. Smagen er helstøbt, med fin mousse, markant intensitet og både skovhindbær, et strejf af rødbede og ristet hasselnød og en lang, mineralsk og temmelig kompleks eftersmag. Den for tiden værende cuvée er fra ’13, degorgeret i ’22 – det er ikke nogen lille, diskret receptionsvin..
Tre vine, hver sin drue Pierre laver tre vine, 100% på hver sin drue, MEGET intense og trés gourmand, som franskmændene ville sige.
Chardonnay Pierre råder over en af de smukkeste Chardonnayparceller, jeg har set, ved navn Sous le Bois. 26 ares, eller 0,26 Ha, som i et normalår giver ham ca. 2000 flasker. Det er ikke mærkeligt, at hans vine har den koncentration, de har. Pierres Chardonnay ligger altid mindst 10 år (!) Sûr Latte inden degorgering. Karameliserede hasselnødder, modne æbler og intens mineralitet på næsen, lang og kompleks i munden, ingen tilsat svovl eller sukker,
Pinot Noir Pierres Pinot Noir kommer fra en lille parcel, hvis navn jeg lige har glemt.. I øvrigt ligger alle parcellerne eksponeret mod syd på nordsiden af Marne-floden, på meget kalket jord, ganske tæt på Chatillon, hvor vineriet ligger. Pinoten er plantet i ’80erne, og han laver små 1000 flasker om året af en vin, som viser mere rugbrød på næsen end loven tillader, fordi: Minimum 10 år Sûr Latte, ingen svovl eller sukker. Dvælende, dyb, lang og kompleks.
Pinot Meunier Pierres Meunier kommer fra en parcel ved navn Sous le Chateau, som sjovt nok ligger lige nedenfor slottet.. 42 ares eller 0,42 Ha, tilplantet i ’86 og ’90, som normalt giver ham ca. 2-3000 flasker – men f.eks i ’11 kun 1300. I 2010 valgte han at lave vinen som en Rosé d’Assemblage, med 12% tilsat vin vinificeret rød fra den efterfølgende årgang – og derfor bærer vinen ikke årgang på etiketten. Fine, røde skovbær, elegant mousse, lang, kalket, kompleks eftersmag. Puh..
Bulles de Nacre Pierre laver sin luksuscuvée på 75% Meunier og 25% Chardonnay, ligesom hans Cuvée Reserve, fra et lillebitte, urgammelt plot – ét fad, som bliver til 350 nummerede flasker. Den er også vintage, i skrivende stund 2014, selv om det ikke står på flasken, fordi – Pierre.. . Den adskiller sig fra hans øvrige vine ved at ligge markant kortere Sûr Latte, fordi – Pierre. Det gør den nu ikke mindre interessant, eller mindre kompleks, blot mindre autolytisk, og intensiteten får endnu et nyk opad på den dér old-vine manér. Mere ‘klassisk’ i udtrykket end hans øvrige vine, men ligeså usvovlet og sukkerfri.
Og fordi jeg ikke har haft tid til at lave en særskilt side for Pierres mikrodomaine oppe i det øvre Loire, dvs. længere mod syd (Loire løber mod nord på sit første, lange stykke, ligesom Mosel), så presser jeg lige en enkelt boblevin ind her: Domaine de Val de Bargis på hele 1,5 Ha. er Pierres sideprojekt i den helt obskure IGP, der hedder Côtes de la Charité og ligger syd for Sancerre på kalket jord – 11 domainer i alt. Her dyrker Pierre Chardonnay og Pinot Noir, som han sjovt nok også klaver bobler af.
Val de Bargis Pinot Noir Mousseau Côtes de la Charité er ikke omfattet af en Crémant-appelation, så vinen hedder ‘blot’ Mousseau; mousserende. Imidlertid er den lavet helt ligesom hans Champagner, bortset fra at den kun får 18 måneder Sûr Latte. Frugten er markant anderledes end nogen anden Poinot Noir, jeg kender, meget aromatisk med tydeligt blåbær. Moussen er fin, og trykket er 4,5 bar; virkelig behagelig. Anderledes og efter min mening virkelig velsmagende.
Og hvordan fandt jeg så Pierre, som i dag regnes til avant-garden inden for biodynamisk Champagne? Det enkelte svar er at det gjorde jeg overhovedet ikke. Da jeg var nede og besøge Gérard Eyraud på domaine Rapatel spurgte han mig om jeg havde hørt om Pierre? Det havde jeg ikke, hvorefter han greb telefonen, ringede til Pierre og sagde, at vi skulle mødes – hvad vi så gjorde. Man kan ikke rigtig sige Gerard imod
